بررسی روشهای عملی مقابله با استرسهای مالی زوجین
چگونه با مشکلات مالی در زندگی مشترک کنار بیاییم؟
این روزها در هر محفلی صحبت از تورم و گرانی و بیکاری و دلار و ... است. امروزه بیشتر مردم با مشکلات مالی دستوپنجه نرم میکنند و در این وضعیت نابسامان اقتصادی بیشترین فشار را خانوادهها متحمل میشوند و درنهایت مشکلات مالی یکی از رایجترین اختلافات زناشویی است.
چند وقت پیش در دادگاه خانواده با زوجی مواجه شدم که خیلی خوب و خوشدستشان در دست یکدیگر بود و منتظر نشسته بودند تا نوبتشان شود و قاضی رأی طلاق را صادر کند. عاشقی از نگاهشان موج میزد؛ خیلی کنجکاو شدم تا بدانم این زوج خوشبخت در دادگاه چه میکنند؟! با خجالت علت طلاقشان را پرسیدم ...زن نگاه محبتآمیزی به همسرش انداخت و در همان حال که دست
همسرش در دستانش بود اشک از گوشهی چشمش جاری شد و گفت ما عاشق هم هستیم اما تنها دلیل جداییمان پول است! ما نمیتوانیم اجاره خانه دهیم و مجبور هستیم از هم جدا شویم ...
این مشکلات زوجهای جوان زیادی است که برخی از آنها سختیها زیادی را پشت سر گذاشتهاند و تمام تلاششان را میکنند تا با چنگ و دندان زندگیشان حفظ شود، برخی مثل این زوج جوان ترجیح میدهند بهجای آنکه به جان هم بیفتند طلاق عاشقانهای داشته باشند! و برخی هم مدام به خاطر مشکلات مالی با یکدیگر جروبحث میکنند اما ازآنجاییکه مشکلات مالی و بحثهای مربوط به مسائل مالی در زندگی هر زن و مردی وجود دارد کافی است شما بدانید با این مشکلات مالی چگونه برخورد کنید و کنار بیایید.
این روزها مشکلات اقتصادی زندگی معیشتی ما را سخت کرده است و تقریباً میتوان گفت که کمتر کسی است که زیر بار فشارهای اقتصادی تحت استرس نباشد؛ قطعاً شرایط سخت است و نیازمند یکسری تدابیر خاص است. اینکه چه تدابیر خاصی را میتوانیم در این شرایط بحرانی انتخاب کنیم تا خانوادهی خود را از گزند آسیبهای روحی، روانی، اجتماعی و مالی بر حذر داریم و امنیت خانوادهمان را حفظ کنیم و اجازه ندهیم آسیب ببیند چیزی است که دکتر محسن محمدی نیا در گفتوگو با تبیان به این مسئله میپردازد:
اولین چیزی را که باید مدنظر قرار دهیم این است که این روزهای سخت به پایان میرسد و ما همیشه در این روزهای سخت گرفتار نخواهیم بود. باید بدانید لحظاتی در زندگیمان فرامیرسد که روانشناسان به آن میگویند «لحظهی محکم بستن کمربند»؛ در این لحظات شما هیچ فریادرسی ندارید و باید خودتان محکم روی پای خودتان بایستید و اهدافتان را بنگرید و با خودتان پیمان ببندید که نشکنید چراکه این روزهای سخت فرصتی برای حرکت کردن است. علاوه براین، برای مقابله با استرسهای مالی لازم است اقدامات دیگری نیز انجام دهید:
تمرینی 21 روزه برای مقابله با بحران مالی
بدانید که چیزی مهمتر از عزیزانتان و همچنین روابطتان در زندگی وجود ندارد. درست است که در شرایط سخت مالی قرارگرفتهاید اما اجازه ندهید که این شرایط سخت مالی باعث شود که همدیگر را خورد کنید، تحقیر کنید و رفتارهای زشت و زننده با همسر و فرزندانتان انجام دهید. بهجای اینکه حالمان بد شود باید دنبال راهکار باشیم. در این شرایط سخت غصه خوردن، غم و اندوه و اضطراب نهتنها کمکی به شما نمیکند بلکه ممکن است شما را از اتکا و حرکت هم بازدارد.
برای مقابله با بحران مالی، تمرین 21 روزهای را انجام دهید. این تمرین به شما کمک میکند تا در شرایط سخت مالی دچار بحران و اضطراب نشوید.
21 مسئله متفاوت را بنویسید مثلاً با چه شیوههایی من میتوانم شادتر باشم، با چه شیوههایی ما میتوانیم ازنظر مالی در این شرایط مالی رشد کنیم، چگونه میتوانیم صبرمان را بیشتر کنیم و مسائلی از این قبیل. هرروز یک مسئله را بنویسید. آن مسئله هدف شما میشود و سپس در عرض سه دقیقه به آن مسئله حمله کنید و هرچه راهحل برای حل آن به ذهنتان رسید بنویسید؛ اصلاً به این فکر نکنید که راهحلتان شدنی است یا نشدنی، اخلاقی است یا غیراخلاقی، درست است یا غلط، امکانپذیر است یا نه. بعد از گذشت ساعتی مجدد همان سؤال را موردحمله قرار دهید و زمانتان را محدودتر کنید و دوباره هرچه به ذهنتان رسید بنویسید. اگر این کار را انجام دهید بعد از 21 روز تفکر شما از یک تفکر همگرا و وابسته به یک تفکر باز و خلاق تبدیل میشود و مطمئناً از بین راهحلهایی که مینویسید چند راهحل عملی خواهد شد و شما را از بحران مالی نجات خواهد داد بنابراین این روش را تمرین کنید و بگذارید مغرتان باز شود؛ منتظر معجزه نباشید.
خرج اضافی ممنوع!
تمام خرج و مخارج زندگی را روی کاغذ بنویسید و در این راه بهتنهایی حرکت نکنید. برای خود قانون کنید که در شرایط سخت مالی هیچکدام از زوجین حق ندارند برای خودشان حتی یک آدامس بخرند!؛ بودجهی خود را مشخص کنید، دخلوخرجتان را بنویسید، اولویتهای زندگیمان را مشخص و موارد غیرضروری را حذف کنید. با این روش شما در پایان ماه متوجه خواهید شد که چه خرجهای اضافی داشتهاید که میتوانستید این خرجها را نکنید.
صرفهجویی کنید
یاد بگیرید صرفهجویی کنید. صرفهجویی به شکلهای مختلفی میتواند انجام شود مثلاً میتوانید صبر کنید زمانی که فروشگاهی حراج اعلام کرد آن موقع به خرید بروید.
نیازها و خواستههایتان را از هم متمایز کنید
نیازها چیزهایی هستند که باید انجام شوند مثلاً دادن کرایهی خانه، پرداخت پول آب و برق و گاز، خوراک و ... اینها نیازهای ما هستند اما یکزمانی ما خواستههایی داریم مثل کفش خریدن، لباس خریدن، عوض کردن مبلمان منزل و ... اینها خواستههایی است که اگر انجام نشود هم اتفاق خاصی نمیافتد؛ بنابراین کاری که ما میکنیم این است که بین خواستهها و نیازهایمان تفاوت قائل شویم.
از تفریح غافل نشوید
تفریح یکی از نیازهای انسان در شرایط بحرانی است که میتواند تأثیر وافری در روح و روان انسان داشته باشد اما چگونه در شرایط بحرانی تفریح کنیم؟! مثلاً شما پولندارید که به سینما، برج میلاد و یا مسافرت بروید اما میتوانید غذایی که میخواهید در خانه تهیه کنید، بردارید و به یک پارک بروید و روحیهای تازه کنید. فکر نکنید که با به وجود آمدن بحران مالی درِ دنیا به روی شما بستهشده است.
انواع و اقسام روشها وجود دارد که شما با خلاقیت خود میتوانید به کار ببرید و اجازه ندهید که این شرایط سخت مالی بتواند به شما آسیبهای جدی وارد کند؛ این شرایط بهترین چالش است برای محک زدن خانواده که باکار گروهی قابلحل است. بهطورکلی زندگی یک چالش است و ما به این دنیا آمدهایم تا با مشکلات مختلف بجنگیم و آنها را حل کنیم تا قویتر شویم و این مشکلات میتواند خود باعث رشد شخصیتی ما شود.